onsdag den 6. april 2011

11. Kapitel 7 - Communication (første session)

The sum of current evidence, which will be described in the remainder of this chapter, indicates that pheromones play the central role in the organization of ant societies. In general, it appears that the typical ant colony operates with somewhere between 10 and 20 kinds of signals, and most of these are chemical in nature.

06.04.2011, kl. 8.14

Figure 7-1 ser man en Formica-arbejder gennemskåret i længderetningen. Myrens hjerte er rørformet. Myrens aorta. Lyder som en titel på en roman. Oversigt over alle dens kirtler, hvorfra den udsender kemiske beskeder, semiokemi. Og gift. Som også er en besked. I 1916 forsøgte nogle medlemmer af den russiske højadel at forgive Rasputin. Adelsmanden Jusupov havde inviteret Rasputin på et glas rødvin i sit palæ i Skt. Petersborg. Glasset var indsmurt i cyanid og en eneste slurk ville normalt være dødbringende. Rasputin tyllede flere, upåvirket. Så skød adelsmanden Rasputin gennem hjertet og forlod lokalet. Da han kom tilbage syntes han at Rasputin bevægede fingrene. Jusupov bøjede sig ned for at tage mandens puls, men Rasputin sprang op og tog kvælertag på ham. De kæmpede, Rasputin stak af. Han blev skudt i ryggen og smidt i Neva. Fundet og begravet fire dage senere. Fire måneder senere gravet op igen og brændt.

Skimmer mange detaljerede tegninger af myrekirtler, mens der arbejdes udenfor. Det regner, mågerne kredser over jordbunkerne på byggepladsen. Den hvidhårede kranmand kravler ud af sin kran og stavrer over mod Lillemors pølsevogn for at pisse bag den. Hun er ikke mødt endnu. Engang så jeg hende – vores lokale pølsedame – siddende beruset i en ladvogn efter en traktor i Sydhavnen. Rødmosset i forårssol. Med det der tilfredse locus of control-blik. Hun havde fortykket tiden, som når man lægger en fælde og venter på nogen. Tiden størkner. Intet kommunikativt pres indefra. Intet udefra. Sad der på ladet og vuggede småstiv i solen sammen med en håndfuld andre, voksne og børn. Ventede på at en flue skulle lande eller lette, ventede på gode nyheder. Jeg stod og gloede, diskret hyperaktiv. Lillemors slørede blik. Jeg tænkte pludselig på det riflede i en hundegane. En sportskommentators snerlehvide tænder. En lille svulmen, men ingen egentlige tanker endnu, kun ord efter ord.

Undersøgelse af den biokemiske sammensætning af feromoner. Over en hel del sider. Jeg skimmer igen. Er rådvild. Hvad var ideen med den her myrelæsning? Der var vel ingen. Hvorfor begynder jeg så at spørge efter den nu? Lidt selvtugt, måske? 0.2 g arsenik.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar